Un bursier Globalworth a creat un ghid de utilizare în limba română a aplicației Google Classroom, ajutând elevii și profesorii din întreaga țară
Un bursier Globalworth a creat un ghid de utilizare în limba română a aplicației Google Classroom, ajutând elevii și profesorii din întreaga țară

Un bursier Globalworth a creat un ghid de utilizare în limba română a aplicației Google Classroom, ajutând elevii și profesorii din întreaga țară

Autoare: Adina-Maria Bahnaru, profesoară de limba și literatura română – Liceul Internațional IOANID

Iată-ne pe toți în fața unei noi provocări. Suntem profesori în timpul unei pandemii. Ce facem? Ne lăsăm dominați de panică, de situația incertă provocată de noul Coronavirus? Nu, în mod cert nu. Ne adaptăm cu responsabilitate unei noi situații și contribuim în continuare la evoluția societății. Din acest motiv ne-am ales meseria. Acum avem șansa să demonstrăm că suntem într-adevăr actorii unui sistem educativ în evoluție, ai unui sistem educativ care implică nu doar cunoștințele științifice pe care le transmitem elevilor stând în fața lor sau printre ei, în sala de clasă. Putem continua foarte bine procesul de predare-învățare-evaluare și prin intermediul unor platforme educaționale on – line.

Sunt foarte plăcut impresionată să constat că elevii nostri nu consideră carantina o vacanță, ci doar o perioadă în care stăm departe unii de alții, fără să întrerupem lecțiile. Își pregătesc temele în continuare, se implică, rămân conectați, și la propriu și la figurat, la ceea ce înseamnă școală. Suntem toți solidari în noua provocare.

La nivel de liceu s-a stabilit utilizarea platformei educaționale Google Classroom, Tiberiu, unul dintre beneficiarii programului de burse de excelenta Globalworth, a vrut să fie sigur că si alti elevi sau profesori au acces la detalii depre modul de utilizare a acesteia, motiv pentru care a creat de la 0 un site, care este, practic, un ghid de utilizare: https://sites.google.com/view/classroom-ro

Pentru că luam constant pulsul vietii de licean, am vrut să aflăm și părerea lui Tibi cu privire la utilizarea platformelor educaționale on-line, iar in rândurile de mai jos sunt câteva dintre răspunsurile lui.

I: Cum ti se pare desfășurarea activității de învățare pe platforme educaționale on-line?

R: „ Mi se pare o idee foarte bună. Platformele on-line ne ajută să învățăm mai bine și să ne gestionăm testele, temele și materialele educaționale mai eficient și mai ușor.”

I: Care sunt dezavantajele desfășurării lecțiilor pe platforme educaționale on-line? 

R: „Pentru unii profesori ar putea fi mai greu de utilizat; pentru unele materii din domeniul științelor este mai complicat – de ex. matematică, fizică, chimie.”

I: Crezi că, în cadrul orelor de curs din sala de clasă, ar trebui introdusă obligatoriu o secvență a lecției folosind ca instrument platformele educaționale on-line?

R: „Da, deoarece ajută elevii să își fixeze noțiunile predate într-o manieră interactivă și captivantă. Utilizarea acestor platforme se adaptează la elevii din ziua de azi, care, în opinia mea, nu se mai pot concentra și fi atenți o perioadă lungă când profesorul folosește metodele vechi de predare.”

I: Crezi că interacțiunea profesor-elev și calitatea actului educațional sunt afectate de folosirea platformelor educaționale?

R: Cred că suntem destul de departe de momentul în care tehnologia va „înlocui” meseria de profesor.”

I: Ce apreciezi cel mai mult la școala ta și cum crezi că răspunde școala nevoilor tale, mai ales în contextul actual?

R: Mă consider norocos că am primit o bursă la Liceul International IOANID. Îmi apreciez foarte mult profesorii, sunt foarte bine pregătiți, dar și foarte deschiși și prietenoși cu noi, elevii. Cred că școala noastră ne ajută foarte mult și răspunde în mare parte nevoilor noastre – avem profesori buni, mergem în vizite la muzee, facem experimente ș.a.m.d.”