Cum vă pregătiți împreună pentru prima zi la grădiniță  – Tips&Tricks
Cum vă pregătiți împreună pentru prima zi la grădiniță – Tips&Tricks

Cum vă pregătiți împreună pentru prima zi la grădiniță – Tips&Tricks

Vacanța de vară se apropie de final și prima zi oficială de grădiniță bate la ușă. Copiii încă se mai joacă, iar părinții sunt emoționați, mai ales dacă este primul contact al copilului cu mediul de grădiniță. Este normal să fie așa. De aceea, am pregătit pentru părinți câteva sfaturi care să îi ajute în procesul de acomodare al viitorului preșcolar:

1.Citiți-i copilului cărți despre personaje care merg pentru prima dată la grădiniță (citiți-le multe cărți dacă aveți ocazia)

Principala nevoie a copilului este aceea de a se simți în siguranță. Astfel, poveștile îl vor ajuta pe copil să se familiarizeze cu mediul din grădiniță, transpunându-se chiar în pielea personajelor pentru a se simți „ca acasă”.

2.Faceți o plimbare în jurul grădiniței

Cu câteva zile înainte de începerea grădiniței, vizitați cartierul grădiniței și faceți o plimbare în jurul clădirii. Astfel, copilul se va acomoda cu zona și va începe să se simtă confortabil.

3.Cumpărați împreună rechizitele școlare

Vi se poate cere să aduceți rechizite, încălțăminte de interior, haine suplimentare sau un rucsac. Ați putea face cumpărăturile alături de copilul dvs., alegând articole care îi plac și pe care va fi mândru să le poarte în prima zi de grădiniță.

4.Odihniți-vă suficient

Emoția, anxietatea și schimbarea de la rutina zilnică vor face din somn un obiectiv dificil de atins în prima săptămână de grădiniță, atât pentru părinți, cât și pentru copii. Faptul că se află într-un mediu educațional nou va epuiza copilul, așa că ar fi recomandat să modificați ora obișnuită de culcare cu câteva săptămâni înainte de începerea școlii și să o respectați și în weekenduri. Nu fiți surprinși dacă preșcolarul dvs. va avea nevoie de somnul de după-amiază și în weekend! Încercați să evitați somnul după-amiaza târziu sau seara într-o zi de școală dacă sunteți la o grădiniță cu program prelungit. Este mai bine să se bage în pat mai devreme și să doarmă toată noaptea.

5.Faceți pregătirile cu o seară înainte

Încercați să aranjați de seara tot ceea ce se poate pentru dimineața următoare: scoateți îmbrăcămintea pe care ați stabilit împreună că o va purta și asigurați-vă că pantofii și rucsacul sunt gata de plecare.
Încercați să mențineți acest obicei nu doar pentru prima zi sau prima săptămână, ci pentru tot anul școlar! De asemenea, încercați să rămâneți calmi și veseli în timp ce îi amintiți celui mic despre timpul rămas înainte de plecare. Nimănui nu-i place să-și înceapă ziua în grabă!

6.Stabiliți care sunt rutinele înainte de prima zi și povestiți-i cum vor arăta zilele la grădiniță și după terminarea programului

Stabilirea unui program îi va conferi preșcolarului stabilitate și claritate. Astfel, el va cunoaște vizual cum se va desfășura prima zi de grădiniță și apoi întregul an școlar.

7.Repetați alături de copil numele profesorului și al grupei

Grădinița ta este mândră să-și numească profesorul pe nume, așa că încurajează-l pe cel mic să facă la fel!

8.Stabiliți în casă un loc unde să își pună lucrurile de grădiniță

Când copilul dvs. ajunge acasă, va fi obosit, flămând, copleșit și gata să se prăbușească în brațele iubitoare ale părinților pentru a „raporta” cu emoție despre ziua lui sau pur și simplu pentru a sta în liniște pentru o perioadă. Ambele reacții sunt normale! Pentru a nu împrăștia lucrurile prin casă, puteți stabili o zonă unde este în regulă să își „arunce” pantofii, rucsacul și hârtiile. Împreună puteți sorta atât hârtiile care rămân acasă, cât și cele care trebuie returnate, acordându-i celui mic o parte din responsabilitate.

9.Alegeți să vă bucurați împreună după grădiniță, pregătiți un ritual

Sunteți amândoi obosiți după o zi încărcată de activități și de emoții, așa că v-ar prinde bine puțină relaxare. În acel fel, puteți să ascultați un cântec favorit, să dansați pe melodia preferată atunci când ajungeți acasă sau să vă jucați un joc care îi face mereu plăcere. Ritualul are rolul de a-i oferi copilului siguranță și liniște.

10.Nu uitați că toată lumea trece prin aceleași provocări

Autobuzul si mașinile vor circula probabil cu dificultate, secretarul școlii este „asaltat” cu o mulțime de apeluri telefonice, cu întrebări din partea părinților la aducerea și preluarea copilului. Respirați adânc și gândiți-vă că toată lumea face aceste schimbări împreună. În timp ce copilul dvs. este prioritatea numărul unu atât pentru dvs. cât și pentru grădiniță, celelalte probleme se vor rezolva de la sine în primele săptămâni ale anului școlar.

 

#gradinita #Gradinita IOANID #gradinita privata #IOANID #prescolar #prima zi de gradinita #sfaturi