Examenele CAMBRIDGE explicate de elevi
Examenele CAMBRIDGE explicate de elevi

Examenele CAMBRIDGE explicate de elevi

Liceul Internațional IOANID este certificat de către Cambridge International Education, cea mai populară calificare internațională la nivel mondial. Astfel, elevii noștri de liceu au acces la cele mai bune resurse și formare profesională și multiple beneficii, printre care mai multe materii din care pot alege. Datorită sistemului Cambridge, liceenii descoperă mai multe moduri de a învăța și mai multe modalități de a reuși. Materiile alese sunt studiate în amănunt și sunt însoțite de un număr mai mare de examene, având în vedere ca elevii sunt testați la fiecare doi ani.

Pentru a cunoaște mai bine sistemul de examinare, am stat la discuții cu două eleve din clasa a XII-a, Corina Zisu și Ingrid Csaftari. Ele au parcurs primii ani de școală în sistem românesc, Corina fiindu-ne alături chiar din clasa I. Astfel, ele au avut contact cu ambele sisteme și ne pot explica, din perspectiva elevului, cum sunt organizate examenele în sistem Cambridge și ce presupun ele.

Câte examene aveți într-o sesiune?

Depinde de anul școlar. Cei din clasa a X-a au minim șase materii cu câte două examene fiecare, deci 12 examene în total. În clasa a XI-a exista patru materii, tot cu câte două examene pe materie, rezultând un total de opt. Elevii din clasa a XII-a pot renunța la una dintre cele patru materii și rămân cu 6 examene în total.

Când începe pregătirea pentru un examen?

Pregătirea este constantă pe parcursul anului școlar. Trebuie să studiezi constant deoarece materia este vastă și nu îți permiți să înveți înainte cu o lună sau două înainte de examene.

Ce presupune un examen?

În primul rand, un examen depinde de specificul materiei. Spre exemplu, noi studiem psihologie, literatura engleză și istorie. Anul trecut am facut și business.

La literatură avem de-a face cu niște concepte de bază, dar examenele constau în analiza unor texte literare. Psihologia se axează pe noțiuni teoretice, dar unul dintre cele două examene se concentrează asupra practicii. Teoria trebuie să fie pusă în practică și să dovedim că am înțeles-o, nu doar că am învatat-o pe de rost. Structura examenelor la business este similară – unul se concentrează pe partea teoretică și unul pe partea practică. Istoria se concentrează pe un echilibru de cunoștinte și analiză.

Cât durează un examen scris*?

Timpul de testare diferă de la materie la materie și de la examen la examen. Nu există un interval de timp standard. Examenele pot varia ca durata între o ora și două dar, de exemplu, la artă, examenele durează cu aproximație 4 ore.

*în clasa a 10-a, elevii pot face o limbă străină ca second language, unde au și un examen de speaking și unul de listening.

Ce vi se pare cel mai dificil la un examen?

Considerăm că elementul dificil este întrebarea însăși. Întrebările sunt complexe, materia trebuie cunoscută în detaliu și trebuie să răspunzi într-un timp scurt.

Ce a fost diferit față de examenul susținut în sistemul românesc (Evaluarea Națională)?

Cele două sisteme nu se aseamănă, evaluarea națională nu este nici pe departe la fel de dificilă ca examenele Cambridge. În primul rand, evaluarea se susține în clasa a VIII-a, iar primul examen Cambridge în clasa a X –a. Prin urmare, nivelul de dificultate este în mod evident mai înalt (de exemplu, comparați examenul din clasa a VI-a cu evaluarea națională). În al doilea rând, sunt mult mai multe materii, care sunt și mai dificile și pentru fiecare materie se susțin câte două examene cel puțin. Evaluarea națională se bazează mai mult pe o învățare mecanică, pe când examenele Cambridge te determină să gândești, să înțelegi firul logic al întrebărilor, al materiei. Un examen Cambridge îmbracă o abordare complet diferită față de unul din sistemul românesc.

Ce punctaje trebuie să obțină un elev? Se poate pica un examen?

Da, se poate pica foarte ușor un examen dacă nu lucrezi constant. Dacă un elev învață abia cu două luni înainte de un examen, sansele ca acesta să îl treacă sunt slabe. Punctajele variază de la an la an, în funcție de performanța celor care au susținut examenul în fiecare an sau de dificultatea anului respectiv. Notele de trecere sunt de la A* la E, A* fiind cea mai mare notă. Dacă se pică, nota este U (Ungraded). În medie, peste 85% dintre elevi obțin A, dar depinde de dificultatea materiei. Asta nu înseamnă că 85%  este echivalent cu 8,50 în sistemul românesc. Ca regulă generală, 100% (“10”) nu se poate lua decât la materiile exacte (de exemplu, matematica).

Spune-ne concret despre experiența unui examen pe care l-ai avut în acest sistem.

De când am început să studiem în acest sistem, din cauza pandemiei, nu s-au susținut examene oficiale. A trebuit să susținem câte trei examene interne pentru fiecare materie în parte, în condiții de examen oficial. Examenele au fost corectate de profesorii din școală și, ulterior, au fost trimise la Cambridge. Am avut de susținut și câte un examen dintre cele trei la un centru de testare, despre care putem spune că a fost cel mai aproape de experiența oficială. De-a lungul anului școlar, am susținut teste cu aceeași structura și același interval de timp și nu s-a simțit o diferență prea mare din punct de vedere psihic să fim într-un mediu “oficial”. Da, stresul nu a disparut, dar deja știam la ce să ne așteptăm, iar asta ne-a ajutat să ne menținem calmul. Fiind timpul scurt, nu îți permiteai să te îngrijorezi  sau să te panichezi din diferite motive, trebuia să începi să scrii imediat și să dai de capăt examenului (sau până se termina timpul 🙂 ).

Atât Corina, cât și Ingrid au optat pentru o clasă în sistem internațional deoarece vizează facultăți din afara țării (Spania și Olanda), iar admiterea la acestea devine mai facilă cu un dosar care are la bază studiul în sistemul Cambridge.