Cum susținem copiii în perioada examenelor? Sfaturi de la consilierul școlar
Cum susținem copiii în perioada examenelor? Sfaturi de la consilierul școlar

Cum susținem copiii în perioada examenelor? Sfaturi de la consilierul școlar

Perioada examenelor din această vară se apropie, iar viitorii absolvenți de gimnaziu și liceu simt deja o mare parte din emoțiile de sfârșit de an școlar. Este, cu siguranță, pentru toată lumea, un moment de conștientizare a provocărilor cu care se vor confrunta în perioada următoare, o perioada nu doar aglomerată, ci și tensionată pe alocuri.

Conform unor statistici mondiale, aproape 90% dintre elevi resimt presiunea venită din partea părinților și a profesorilor, ceea ce afectează progresul academic și, implicit, rezultatele obținute. Astfel, acestea nu mai reflectă nivelul de cunoștințe, însă influențează decizii importante, cum ar fi admiterea la un anumit liceu sau universitate.

Alături de consilierii noștri școlari, am pregătit o serie de sfaturi pentru părinți, pentru a ajuta copiii să ajungă la performanțe, protejându-le în același timp confortul psihologic:

  1. Este foarte important să aveți o atitudine calmă, pozitivă, să induceți copilului ideea că va reuși, evitând critica și comparațiile cu alți colegi.
  2. Vorbiți cât puteți de des cu copilul! Mai mult ca oricând, în această perioadă are nevoie să fie ascultat, să i se ofere posibilitatea să-și verbalizeze emoțiile, fricile, îngrijorările legate de examen, fără a-i fi negate toate aceste trăiri sau fără a fi judecat pentru ceea ce simte.
  3. Învățați-l cum să își gestioneze timpul, astfel încât să își introducă în program și momente de relaxare și să înțeleagă importanța lor.
  4. Oferiți-i în mod constant pe parcursul anului mici recompense pentru efortul depus.
  5. Dacă întâmpinați dificultăți în a îi oferi sprijin în această perioada, apelați cu încredere la un specialist care să va ghideze în acest sens.
  6. Petreceți cât mai mult timp împreună – oferiți-i copilului ocazii de a se relaxa – excursii, film, timp în natură etc.
  7. Faceți mișcare împreună în mod constant – puteți alege între mersul cu bicicleta, înotul, role, alergare etc.
  8. Asigurați-va că are un spațiu adecvat pentru învățare. Mai exact, că este liniște în familie, că se cultivă relații pozitive între membrii familiei, au un somn bun, dar și spațiu aerisit și organizat.
  9. Nu uitați, sprijinul părinților se asociază cu rezultate mai bune la examene, dar și cu dorința de a atinge țeluri cât mai înalte. Susținut corect, un copil poate ajunge oriunde îți dorește!

Mult succes tuturor la examene!

Foto: AwenekCreatives