Starea de bine – drumul spre MENTAL HEALTH
Starea de bine – drumul spre MENTAL HEALTH

Starea de bine – drumul spre MENTAL HEALTH

Ce legătură este între sănătatea mintală și starea de bine? 

Este Starea de bine drumul spre Mental Health? 

Cum ajutăm un copil să înțeleagă importanța sănătății mintale și cum îl ajutăm să fie într-o stare de bine? 

Acestea sunt întrebări pe care mulți dintre noi ni le punem. Fie că suntem profesori, părinți, psihologi sau psihoterapeuți, ne dorim să știm răspunsurile.

În rândurile de mai jos găsiți șapte componente ale stării de bine și vă încurajez să le implementați copiilor:

  1. Acceptarea de sine și mai puțină comparație. Este important ca fiecare copil să se accepte pe sine. Pentru aceasta este nevoie ca noi, adulții din jur, să îl acceptăm așa cum este. Apoi, are nevoie să-i transmitem că este diferit și asta îl face unic. Noi acceptăm unicitatea și este importantă să ajungă în armonie cu sine.
  2. Autonomia. Autonomia este un concept atât de important pentru formarea încrederii în sine. Ea îl ajută pe copil să își confirme că se descurcă, că este capabil, că poate!
  3. Responsabilizarea. Acest lucru se referă la încurajarea copilului în a fi responsabil cu el, lucrurile lor, activitățile pe care le face, spațiul din jur. Responsabilizarea îl ajută să înțeleagă mai ușor lumea din jur și relațiile.
  4. Competență. Să cultivăm în copil nevoia de a descoperi la ce este bun și să îl încurajăm să investească în acele lucruri în mod conștient și consistent.
  5. Relații pozitive cu cei din jur. Cultivarea relațiilor pozitive cu cei din jur înseamnă să fie în armonie cu ceilalți acceptând diferențele și practicând respectul.
  6. Sens și scop. Să găsească scopuri pentru ce face acum, să înțeleagă sensul pentru ceea ce i se cere, să i se răspundă la întrebările dificile sau care uneori ne surprind.
  7. Dezvoltare personală. Deschiderea spre experințe noi, încercarea unor lucruri noi, reducerea „rigidității și a blocajelor”, încurajarea experimentării, creșterea toleranței la frustrare, toate acestea dezvoltă armonios inteligența emoțională.

Toate componentele stării de bine enumerate trebuie să țină cont de un lucru foarte important în educația copiilor: puterea exemplului. Să nu uităm că cei mici au nevoie să vadă la noi cum ne acceptăm și ne iubim, cum avem un stil de viață armonios, responsabil și cum dezvoltăm relații pozitive și sănătoase.

Să tratăm este mai costisitor din toate punctele de vedere. Să prevenim este mai benefic pentru noi toți!

Să fim uniți pentru promovarea WORLD MENTAL HEALTH DAY! Not just today, but everyday! 

#psihoconsultanta

#psihoterapiecopii

#dezvoltarepersonala

#staredebine

#mentalhealth

***Un articol scris de Agnes Remalia Dragomir, consilier școlar la IOANID și psihoterapeut