#ParintiiRecomanda: Gripa sezoniera – cum ne putem proteja
#ParintiiRecomanda: Gripa sezoniera – cum ne putem proteja

#ParintiiRecomanda: Gripa sezoniera – cum ne putem proteja

Suntem in plin sezon de gripa, o viroza care loveste brusc, cu febra mare, dureri musculare, osoase, de cap, stare generala proasta, tuse si secretii nazale, uneori diaree.

Virusul gripal se transmite prin aer, atunci cand cineva stranuta sau tuseste si nu isi acopera corect nasul si gura (cu cotul). Se mai transmite prin obiecte contaminate: tacamuri, pahare, clante, jucarii si altele.

Ne putem proteja evitand zonele aglomerate sau intalnirea cu persoane bolnave, purtand masca in mijloacele de transport in comun, in salile de clasa, in magazine sau alte locuri frecventate de multe persoane, spalandu-ne des pe maini. Acestea sunt masuri generale, utile in orice viroza. Totusi, in cazul gripei, avem o solutie mai tintita, eficienta si sigura: vaccinarea antigripala. Se poate efectua incepand cu varsta de 6 luni, se realizeaza anual pentru ca tulpinile de virus gripal circulante se modifica in fiecare sezon, si este utila oricand in timpul sezonului gripal, tinand cont ca acesta dureaza din octombrie – noiembrie, pana in aprilie – mai, ideal cat mai devreme.

Mai exista o varianta prin care ne putem proteja, ce functioneaza pe termen scurt. Daca stim ca am avut contact cu o persoana bolnava, la care a fost confirmat diagnosticul de gripa, putem primi un tratament antiviral preventiv de la medic.

Asadar, pe langa masurile uzuale de igiena, exista vaccinarea antigripala, cea mai eficienta metoda de preventie a imbolnavirii cu virus gripal.

Articol de Ilinca Tranulis, medic specialist pediatru & consultant lactație IBCLC

[email protected] 

pediatree.ro

07alaptare.ro