Filosofie mare la… scară mică
Filosofie mare la… scară mică

Filosofie mare la… scară mică

De Natașa-Delia Maier

Cu toții ar trebui să citim „Micul prinț” – romanul lui Antoine de Saint-Exupéry este una dintre acele cărți pe care ar trebui să le avem în vedere pentru bagajul lăuntric cu care să pornim la drum în viață. Pentru a împrieteni copiii cu latura reflexivă a existenței, parcurs în sesiuni de lectură ghidată în orele alocate opționalului „Lectura și abilitățile de viață”, textul se dovedește frumos, atât de frumos, încât să înalțe suflete și să topească inimi, dar și atât de suculent, încât să ne permită formularea, pe înțelesul copiilor, a tuturor marilor întrebări existențiale. Micul Prinț vrea să i se deseneze o oaie, una pe care să o poată lua cu sine pe asteroidul B-612 când se va întoarce acasă, o oaie care să stârpească baobabii ce creșteau atât de mari, dacă nu erau pliviți de mici, încât, cu rădăcinile lor puternice, ar fi putut amenința nu doar grădina, ci și integritatea planetei de pe care venea copilul… Grădina, baobabii sunt, în fond, o metaforă. Am rugat elevii clasei a V-a să le deslușească sensul. Ce a ieșit ne-a surprins și pe noi și a constituit o dovadă a faptului că „limpede vezi doar cu sufletul”. Iată câteva frânturi din limpezimea lor de suflet, ca invitație la a reflecta asupra rostului nostru în lume.

„Poate părea crud să smulgi plante tinere din rădăcini, dar, pe termen lung, te poate salva. Ce a vrut să spună, de fapt, Antoine de Saint-Exupéry este că baobabii sunt, în alt sens, problemele, gândurile negative sau durerile din viață. Este mai bine să le accepți și să te gândești la ele decât să le ignori și, apoi, în cele din urmă, să ajungi în depresie. Adică: pacea din suflet să fie distrusă, cum a fost distrusă planeta de către baobabi. Dacă recunoști gândurile toxice și nu le lași să se dezvolte, înseamnă că rupi răul din rădăcină”. (Eric)

„M-am tot gândit la ce ar putea însemna metafora baobabilor în viața noastră de zi cu zi. Eu cred că baobabii sunt anxietatea și frica noastră, iar florile sunt amintirile, emoțiile, sentimentele noastre pozitive, precum bucuria, o amintire frumoasă cu mama sau bunica… Eu cred că trebuie stârpiți baobabii de când sunt mici, dar nu doborâți cu forța, ci învingându-ți acele frici, nu îngropându-le în sufletul tău. Eu cred că, dacă nu i-am smulge, adică să ne tratăm fricile, am putea deveni triști…” (Ecaterina)

„Micul prinț se referă la faptul că fiecare trebuie să se ocupe de grădina lui. Prin „grădina lui” se înțelege viața lui, sufletul lui și universul omului. Ierburile bune ies din semințe bune! Comportamentul sincer, respectuos, educația ies din semințe precum respect, stimă, seriozitate, studiu, muncă, sinceritate, bunătate. Când plantează în pământ semințe bune și când te preocupi ca din acele semințe să iasă niște plante frumoase, rezultatul va fi cel dorit. De exemplu: părinții sădesc în copiii lor cele mai bune semințe. În fiecare zi, părinții se preocupă de copiii lor: îi cresc, îi îngrijesc, încearcă să le dea cea mai bună educație. Ierburile rele ies din semințe rele. Putem asemăna semințele rele cu gelozia, invidia, lipsa valorilor, lipsa educației, răutatea. Când în sufletul unui om apare sămânța geloziei  sau a invidiei, acel om devine nefericit. Semințele rele, odată ce ajung în sufletul unui om, otrăvesc locul și îi mănâncă bucuria acelei persoane. Din cauza asta, trebuie să fim atenți la semințele care ajung la familia noastră și la prietenii noștri.” (Radu)

„Baobabii, înainte de a crește mari, încep prin a fi mici, spune Micul Prinț. Exupéry nu explică însă această metaforă a buruienilor de douăzeci de metri înălțime, ci se preface că nu știe exact despre ce e vorba. Însă mesajul de felul „Copii! Fiți atenția la baobabi!” ne atrage atenția. Deci ce a vrut să spună el în acest limbaj codificat? Micul Prinț ne arată faptul că are mare grijă de grădina de acasă, astfel încât smulge baobabii care o năpădesc. Oriunde am sta, la bloc, la țară sau pe asteroidul B-612, toți avem o grădină: cea în care ne plantăm amintirile și emoțiile, gândurile și ideile. E baza noastră de date. E sufletul. Din el trebuie să smulgem răutățile, supărările, greșelile și problemele. Atunci plângem. Plânsul e un lucru minunat, pentru că apa lacrimilor curge și stinge incendiul din interior. Astfel ne limpezim mintea și ne simțim din nou bine. Baobabii nu sunt răi: sunt doar imaginea autorului pentru ceva care crește încet, dar care devine un monstru colosal, care ne stârpește lăuntric.” (Crișan)

„Eu cred că expresia să fii un bun grădinar înseamnă să te ocupi de tine și să știi să faci alegeri potrivite în viață. Semințele bune sunt alegerile bune pe care le faci, momentele frumoase, dar și momentele grele care ți-au adus mai târziu rezultate. Semințele rele sunt diferite momente din viață când ești pus în fața unor situații mai grele și felul în care știi să reacționezi în acele momente. Este important să știm de mici cum să deosebim semințele rele de cele bune. De exemplu, este bine să știm când este momentul să rupem o relație de prietenie care este toxică și să nu o lăsăm să crească în ceva imens precum baobabii. Este important să cultivăm oamenii de calitate din viața noastră și să ne înconjurăm de ei.” (Alexis)

„Începând de la faptul că Micul Prinț spune că fiecare trebuie să se ocupe de propria grădină, eu cred că se referea la minte. Fiind vorba de mintea omenească, cred că semințele bune și rele sunt gânduri și influențe. Cred că semințele bune sunt amintiri frumoase, lucruri de care oameni sunt mândri, chiar și greșeli, pentru că acestea ne ajută să învățăm. Semințele rele sunt furii pe care le ținem în noi și le tot hrănim, făcându-ne rău. În final, cred că toate aceste metafore vor să transmită faptul că trebuie să îți crești mintea cu lucruri utile și frumoase, care să te ajute în viață.” (Sofia)

„Grădina și baobabii pot fi asemănate cu viața și problemele ei. În viață, la fel ca într-o grădină, există evenimente fericite și altele mai neplăcute. Cele pozitive sunt asemenea pomilor roditori, iar cele negative se aseamănă cu baobabii, care cresc foarte mari și pot distruge o grădină”. (Alma)

„Eu cred că, simbolic, să fii un bun grădinar înseamnă să ai grijă de grădina ta cum ai grijă și de tine. Dacă plantezi numai un tip de floare, simți numai un tip de emoție. Dacă plantezi mai multe tipuri de flori, simți mai multe tipuri de emoții. Când plantezi semințe  rele în grădina ta, simți numai furie, gândești lucruri rele și tot așa. Când plantezi semințe bune, te simți fericit, liniștit, harnic și bucuros.” (Patrick)

„Baobabii trebuie să fie stârpiți de mici, deoarece, atunci când cresc, ei îți pot pune probleme cu care nu poți să te mai confrunți. Tocmai de aceea trebuie să scapi de ei: ca să nu creeze consecințe majore.” (Petru)

„O grădină și un pumn de semințe… cu asta începem toți. Ce facem cu ele – asta este diferit! Dacă le plantezi, dar nu ai grijă de ele, se risipesc… Dar până la urmă, toate grădinile au câteva buruieni, dar asta e pentru că nimic nu e perfect.” (Vladimir)