Poveștile lui Jacques Salome
Poveștile lui Jacques Salome

Poveștile lui Jacques Salome

Editura Herald vine în întâmpinarea părinților cu o recomandare de lectură de vară care să îi ajute pe aceștia să pătrundă în universul copiilor lor sau chiar în lumea propriului copil interior. Poveștile prezentate le oferă metode eficiente de relaționare cu cei mici sau le dezvoltă tinerilor capacitatea de înțelegere și exprimare.

 

Poveştile joacă un rol foarte important în educaţia copiilor. Prin povești și personaje transmitem mai departe modele, tipare comportamentale sau emoționale prin care copiii învață strategii de viață, descoperă consecințele unor fapte și atitudini, își însușesc comportamente sociale, și pot învăța să își exprime corect propriile trăiri emoționale.

Poveştile îndeplinesc o mulțime de funcții, uneori conştiente, dar mai ales inconştiente. Acestea ne permit nu doar să vorbim despre dorințele noastre cele mai îndrăznețe, să exprimăm cele mai sublime sentimente, ci şi să parcurgem câteva dintre labirinturile care adapă şi hrănesc dorințele. Astfel, a îndrăzni să citim poveşti, să le creăm, să le oferim sau să acceptăm să le primim este un demers viu care hrăneşte relația cu cei apropiați şi cu cei mai puțin apropiați… un demers care stimulează minunări, descoperiri şi împărtăşiri cu copiii… şi cu foştii-copii care suntem noi toți.

În volumul Povești vindecătoare despre lucruri mărunte ce ascund posibilități infinite, psihosociologul Jacques Salomé folosește un limbaj simbolic îndrăgit de el, cel al poveștilor, al aventurilor inspirate din lumea animalelor pentru a oferi în dar tuturor cititorilor povești-cadou, povești terapeutice, povești de creștere, povești despre arta comunicării în relații, povești care ne învață, copii și adulți deopotrivă, să trăim darul vieții mai conștient.

În fiecare dintre cele 60 de povești Jacques Salome acoperă o varietate de probleme și teme, cum ar fi relațiile interpersonale, auto-descoperirea, dezvoltarea personală, încrederea în sine, iubirea de sine și acceptarea, compasiunea și împărtășirea, precum și alte aspecte ale vieții și ale experiențelor umane. În fiecare poveste, autorul explorează diferite perspective și oferă învățăminte prețioase și mesaje puternice prin intermediul personajelor.

Fie că le citiți alături de propriii copii înainte de culcare, fie că va oferiți răgazul de a le parcurge pentru propria creștere și vindecare, aceste povești terapeutice ne învață cu profundă blândețe:

  • să ascultăm fără a judeca
  • să privim natura schimbătoare a vieții
  • să fim asertivi pentru a le oferi copiilor un model sănătos de relaționare (să cerem, să refuzăm, să oferim, să primim, să fim responsabili de propriile emoții, gesturi și mesaje)
  • să facem față unei pierderi din viață noastră
  • să încheiem o relație atunci când situația o cere
  • să îngrijim o iubire neîmpărtășită
  • să înțelegem somatizările din spatele suferinței emoționale
  • să vorbim despre noi înșine și nu despre ceilalți
  • să facem diferența între iubire și dorință
  • să ne iubim fiecare copil în mod unic

 

Jacques Salomé (psihosociolog, pedagog, formator, conferențiar, scriitor și poet francez). Născut în Toulouse, în data de 20 mai 1935, Jacques Salomé a absolvit École des hautes études en sciences sociales la Paris și este creatorul Metodei ESPERE®. Se consideră un grădinar al relațiilor umane, un trezitor de conștiință, un arheolog al poveștilor intime și un trecător prin viață. Crede cu tărie că, indiferent de vârstă, oricare dintre noi se poate responsabiliza în a crea o comunicare vie și relații sănătoase cu sine și cu ceilalți.

 

Mai multe detalii despre carte găsiți aici.