Cum putem ușura integrarea copilului în școală?
Cum putem ușura integrarea copilului în școală?

Cum putem ușura integrarea copilului în școală?

Autor: Miruna Drăgulescu, consilier școlar ciclul primar

Cu siguranță, părinții s-au confruntat cu situații mai puțin plăcute legate de primele săptămâni de școală. Chiar dacă, pentru mulți copii, începutul școlii vine cu zâmbete, entuziasm și pași grăbiți spre un nou început, pentru alții lucrurile stau total diferit.

De ce unii copii se integrează mai greu?

Integrarea copilului în școală este un fenomen complex, în analiza căruia trebuie să se țină cont de vârsta cronologică și maturitatea școlară. Vorbim despre maturitatea școlară atunci când copilul este pregătit pe plan cognitiv, afectiv și volitiv.

Adaptarea este realizată pe baza concordanței dintre personalitatea elevului și cerințele școlare. Noul statut al copilului, acela de elev, implică noi îndatoriri. Acesta trebuie să învețe să se organizeze, să respecte reguli și să ducă la bun sfârșit sarcinile școlare. Așadar, din punct de vedere psihologic, vorbim de autonomie. Este posibil să întâlnim situații în care un copil să nu poată realiza sarcinile în același timp cu ceilalți colegi, iar acest lucru îi poate crea un complex de inferioritate, o aversiune față de școală, retragerea socială sau chiar manifestări agresive.

Perioada școlară mică (6 – 12 ani), de la intrarea copilului în școală și până la terminarea ciclului elementar, este apreciată de  psihologi ca fiind etapa finală a copilăriei. Problemele acestei etape sunt legate de adaptarea școlară și de învățare, care devine tipul fundamental de activitate a copilului. Aceasta înseamnă că activitatea școlară va solicita intens intelectul, având loc un proces gradat de achiziții de cunoștințe și abilități. Conform teoriei dezvoltării, copilul este în etapa în care se compară cu ceilalți, chiar dacă nu este comparat de adulți cu alți copii.

Cum îi putem ajuta pe copii să se integreze ?

  • Empatizați cu el și nu vă grăbiți să rezolvați problema în locul lui. Chiar dacă uneori simțim că știm care este alegerea cea mai bună, este important să-i oferim copilului timp și spațiu pentru a conștientiza singur lucrurile și să nu îl încurajăm să se simtă sau să devină victimă.
  • Realizați împreună o listă de argumente “pro și contra școală” și aflați de la el care este motivul care îi îngreunează integrarea.
  • Vorbiți despre prietenie, valori, despre cât de important este să ne facem prieteni și să creștem frumos împreună.
  • Învățați-l modalități de comportament cu urmări pozitive: să folosească simțul umorului, să ignore afirmațiile răutăcioase, să rezolve un conflict (dacă este cazul).
  • Învățați-l să își recunoască emoțiile să învețe să le manifeste în mod sănătos atunci când interacționează cu ceilalți și cum să acționeze pentru a le face față.
  • Atribuiți-i diverse roluri și responsabilități în cadrul familiei. Astfel, copilul va avea mai multă încredere în sine și va simți că are un rol important în cadrul familiei și ulterior în cadrul școlii.
  • Implicati-vă în cunoașterea școlii: citiți regulamentele, tipurile de activități desfășurate, ajutați copilul să aibă la el tot ce îi este necesar (rechizite, materiale, haine de schimb etc.) pentru a nu ajunge în situații dificile pentru el.
  • Încercați să nu proiectați experiența personală din școală asupra copilului.

 

Sursa foto