Competițiile Caselor IOANID, metodă de creștere a cooperării și a lucrului în echipă
Competițiile Caselor IOANID, metodă de creștere a cooperării și a lucrului în echipă

Competițiile Caselor IOANID, metodă de creștere a cooperării și a lucrului în echipă

Începând cu acest an școlar, Liceul International IOANID a reluat sistemul de case al Școlii Gimnaziale IOANID într-o manieră modificată, sub forma organizării unor competiții între echipele de elevi. Coordonatorul activitatilor este Ioana Calota, consilierul nostru școlar, care ne povestește, în continuare, despre acest proiect.

Sistemul motivațional al întregului proiect are următoarele scopuri:

  • Încurajarea motivației elevilor de a performa în domeniile în care excelează;
  • Descoperirea de noi competențe și abilități;
  • Întărirea stimei de sine și a încrederii în propriile competențe;
  • Cooperarea și lucrul în echipă;
  • Încurajarea competiției prietenoase;
  • Dezvoltarea spiritului de fair-play;
  • Creșterea sentimentului de apartenență la un grup;
  • Întărirea comunității școlare.

Cum funcționează acest sistem de competiții?

Toți elevii Liceului Internațional IOANID sunt împărțiți în trei echipe-Casa Atena, Casa Apollo și Casa Poseidon. Membrii fiecărei case au fost aleși de către profesori, astfel încât echipele să fie cât mai omogene și egale ca șanse (în fiecare casă există elevi talentați în diverse domenii).

De-a lungul anului școlar, se organizează trei serii de competiții între membrii caselor, elevii școlii având posibilitatea să se înscrie la una dintre cele cinci categorii disponibile: competiția sportivă, artistică, logică & matematică, scriere creativă și engleză

La primele două serii de competiții, organizate în cursul lunii noiembrie și martie, elevii au participat cu mare plăcere și entuziasm. Aceștia s-au implicat și au luptat pentru casa lor. Iar casele care au adunat cele mai bune punctaje au fost premiate cu o ieșire de relaxare și socializare la LASER MAXX și un Escape Room, unde au avut ocazia să se joace și să sărbătorească victoria bine meritată. 

În cadrul evenimentelor de socializare, de tipul petrecerii de Hallowen sau petrecerii în pijamale de Crăciun, elevii celor trei case au din nou ocazia să participe la competiții amuzante de cooperare, agilitate, perspicacitate, spontaneitate. 

De exemplu, în cadrul petrecerii de Haloween, a fost organizat un eveniment de tip photo challenge, cele trei case trebuind să facă mai multe poze haioase, cu respectarea diverse criterii, de exemplu: pozează o piramidă făcută din cel puțin trei persoane, pozează numele unui elev fără să fie scris pe hârtie etc. A fost o competiție pe cinste, elevii găsind soluții ingenioase  pentru a duce la bun sfârșit sarcinile cerute. Totodată, a fost o ocazie foarte bună să lucreze împreună, indiferent de clasă. 

La petrecerea de Crăciun, elevii celor trei case au avut ocazia să își demonstreze  talentul muzical și spontaneitatea. Au avut de cântat o melodie cunoscută pe ritm de operă, muzică populară sau hip-hop. Din nou, ne-au surprins cu dezinvoltura și atitudinea jucăușă. 

După toate acestea, așteptăm cu mare nerăbdare competițiile din luna mai. Oare ce casă va câștiga? Noi le ținem tuturor pumnii strânși! Hai, Atena, Poseidon și Apollo!