Atelierul de noduri și de comunicare prin fanioane, prima activitate online a Cercetașilor IOANID

După ce am dat startul înscrierilor în Clubul Cercetașilor IOANID, peste 90 de copii au răspuns pozitiv invitației noastre și, nerăbdători, o parte dintre ei au participat săptămâna aceasta la prima activitate de introducere în cercetășie.

Pentru a limita contactul cu elevi din alte clase, atelierele s-au desfășurat online. Îndrumați de Bella Dragomir și de Antonia Fluturică, consilieri în Liceul Internațional IOANID, elevii claselor pregătitoare și întâi au învățat despre metoda de semnalizare Panaitescu.

Ce reprezintă această metodă de semnalizare?

Semnalizarea “Panaitescu” este un sistem de comunicare bazat pe transmiterea literelor si cifrelor cu ajutorul fanioanelor, brevetat de Victor Panaitescu, ofiter si unul din primii instructori ai cercetasilor nostri.

A fost experimentata in primii ani de cercetasie (1913->), fiind adoptata de armata romana incepand cu anul 1915. In perioada interbelica, sistemul a fost introdus pe scara larga la instructia cercetasilor. In acei ani, cercetasii din Franta adoptatasera Semnalizarea “Panaitescu” dupa ce fusese prezentata si apreciata la reuniuni cercetasesti internationale.

Atelier de noduri

Elevii mai mari, din clasele a II-a, a III-a și a IV-a au avut un atelier ceva mai practic, au luat primele lecții în arta împletirii nodurilor cercetășești. “Înarmați” cu o sfoară de doi metri, o foarfecă și două creioane colorate, au început cu nodul prietenei, pe care l-au exersat de acum, întrucat va fi nodul pe care îl vor face și la esarfa de cercetaș. Ulterior, au au continuat cu nodurile de bază, care pot fi folosite în tot felul de situații în care se vor gasi micii aventurieri.

Atelierele s-au încheiat cu povestea primului cercetaș, Lordul Baden Powell, născut la Londra pe 22 februarie 1857.  După o carieră militară, Baden Powell încearcă să reformeze metodele de pregătire militară, introducând activităţi distractive pentru ridicarea moralului trupelor. În 1907, între 27 iulie şi 8 august, organizează pe coasta de sud a Angliei o tabără pentru 20 de tineri în care promova prin educaţie non-formală spiritul de aventură, lucrul în echipă şi progresul personal, prin forţele proprii.

Acesta este momentul când ia naştere Cercetăşia, o mişcare care, în scurt timp, a luat o amploare deosebită în toate regiunile lumii.

Cu alte povești ale aventurierilor noștri revenim într-o postare ulterioară.

Surse: Scout.roCercetasia.blogspot