Muzeul Național al Literaturii Române și comorile sale

Vizita la Muzeul Național al Literaturii Române le-a oferit elevilor posibilitatea de a se familiariza cu obiectele de patrimoniu, pentru o mai bună înțelegere a valorilor culturale românești și pentru o cunoaștere aprofundată a unor obiecte care și-au pus amprenta asupra mediului de lucru în care au creat marile lor opere scriitorii români.

Elevii au putut admira obiecte restaurate care au aparținut unor scriitori români, precum: scrinul chinezesc primit cadou de Mihail Sadoveanu, un dulap ce i-a aparținut lui Titu Maiorescu, ochelarii lui Perpessicius, fotoliul lui O. Goga, obiecte de mobilier ale lui I. Vinea etc. Fiecare obiect a avut o poveste unică, o existență strâns legată de destinul creator al unor scriitori pe care elevii îi cunosc din paginile manualelor.

Curatorul le-a vorbit elevilor despre activitățile de restaurare (de carte veche, de obiecte de artă), despre intervențiile efectuate în cadrul procesului de restaurare, subliniind dificultatea replicării elementelor care lipsesc din materiale asemănătoare celor originale. Copiii au aflat lucruri interesante despre operațiuni specifice procesului de restaurare, precum cele de integrare cromatică, de remediere a părților degradate, de dezinsecție a cărților vechi.