Uman sau real? Cum alegeți specializarea potrivită de liceu?
Uman sau real? Cum alegeți specializarea potrivită de liceu?

Uman sau real? Cum alegeți specializarea potrivită de liceu?

Dragi părinți de elevi în clasa a opta,

veți lua în curând, alături de copiii voștri, una dintre cele mai importante decizii care va sta la baza viitorului lor: alegerea specializării la liceu. Această decizie poate fi una dificilă, însă echipa Liceului Internațional IOANID speră să vă poată ajuta să identificați specializarea care se potrivește cel mai bine copilului vostru.

 

Există trei specializări majore în liceu: filologie, științe ale naturii și matematică-informatică. Fiecare dintre acestea are particularități și cerințe, iar elevii trebuie să fie în măsură să aleagă acea direcție care se potrivește cel mai bine cu abilitățile și interesele lor.

Specializarea filologie – este potrivită pentru elevii care au un interes pentru studiul limbilor și al literaturii. Această specializare este axată pe studiul limbii române, precum și al unei limbi străine (limba engleză sau limba franceză). Elevii care aleg această specializare vor studia literatura, istoria și cultura țărilor în care se vorbește limba respectivă. În cazul în care copilul vostru are o pasiune pentru lectură, scris și comunicare și îi place să exploreze cultura și istoria altor țări, specializarea filologie ar putea fi potrivită pentru el.

Elevii care aleg specializarea filologie au următoarele oportunităţi pentru continuarea studiilor:

  • Facultatea de Limbi Străine/ Litere/ Istorie/ Geografie;
  • Facultatea de Sociologie şi Psihologie;
  • Facultatea de Ştiinte Politice/ Filosofie/ Ştiinte ale Comunicării/ Relaţii internationale şi Studii Europene;
  • Facultatea de Drept/ SNSPA/ ASE.

Specializarea științe ale naturii – se recomandă elevilor care au o pasiune pentru științe și matematică. Această specializare se concentrează pe studiul biologiei, chimiei și fizicii. Elevii vor învăța despre procesele biologice și fizice care au loc în lumea înconjurătoare, precum și despre proprietățile și comportamentul materiei și a energiei. Programa este recomandată pentru copilul interesat de experimente, tehnologie și de ceea ce se întâmplă în lumea înconjurătoare.

Cei care aleg specializarea științe ale naturii au următoarele oportunităţi pentru continuarea studiilor:

  • Facultatea de Medicină/ Medicină veterinară/ Farmacie;
  • Facultatea de Matematică şi Informatică/ Cibernetică;
  • Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor;
  • Facultatea de Fizică/ Biologie/ Chimie, Protecţia mediului, Agronomie;
  • Facultăţi cu profil tehnic/ economic – ASE.

 

Specializarea matematică-informatică –  se potrivește elevilor care sunt pasionați de matematică și informatică, dar și de problemele logice. Această specializare se concentrează pe studiul matematicii, programării și informaticii, iar elevii vor învăța despre algoritmi, programare și dezvoltarea de software.

Dacă veți alege această specializare, iată câteva recomandări de facultăți pe care le puteți lua în considerare pentru continuarea studiilor:

Facultatea de Matematică și Informatică/ de Informatică;

Facultatea de Automatică și Calculatoare;

Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică

 

Puteți crea un profil al personalității copilului apelând la instituții care aplică baterii de teste în vederea orientării profesionale a acestora, oferindu-vă o viziune generală asupra punctelor lor forte sau a domeniilor în care ar excela.

 

Liceul Internațional IOANID se pliază pe nevoile actuale ale adolescenților de astăzi, propunând programe cu abordări moderne, iar din toamnă va da startul unei noi generații de liceeni, cu trei clase pe nivel. Mai exact, vom crea o clasă cu profil umanist bilingv – specializare Filologie, clasă cu profil real bilingv – specializare Științe ale naturii și o clasă în sistem internațional Cambridge (cu predare exclusivă în limba engleză).

Cei interesați de inițierea unui parteneriat cu noi ar trebui să ia cunoștință de faptul că admiterea se poate efectua deja, în funcție de notele obținute de elev la examinările interne, pe care aplicanții le vor susține după cum urmează:

  • Filologie – probă de limba și literatura română și un test la limba engleză;
  • Științe ale Naturii – probă de limba și literatura română, probă de matematică și test la limba engleză;
  • Cambridge – probă de limba engleză și matematică.

Mai multe detalii despre oferta noastră educațională se regăsesc pe site-ul oficial: https://www.ioanid.com/high-school-educational-offer/