Cum se pregateste o gradinita privata pentru redeschiderea in conditii de maxima siguranta?
Cum se pregateste o gradinita privata pentru redeschiderea in conditii de maxima siguranta?

Cum se pregateste o gradinita privata pentru redeschiderea in conditii de maxima siguranta?

Ne aflam in fata unui inceput de an scolar care este inca incert, desi ne mai despart doar cateva zile de startul sau oficial. In acest context, este absolut normal ca fiecare parinte sa fie ingrijorat si sa aiba nevoie de o reconfirmare a faptului ca unitatea de invatamant pentru care a optat va reprezenta un mediu sigur pentru copilul lui, incepand cu data de 14 septembrie. Din acest motiv, echipa Gradinitei IOANID impartaseste cateva directii necesare realizarii unui echilibru intre asigurarea sanatatii, sustinerea eficienta a invatarii celor mici, dar si siguranta comunitatii noastre, in general.

Avand experienta unui program de vara in care am reusit sa implementam cu succes protocoale noi, pentru a creste nivelul de siguranta a tuturor participantilor, suntem pregatiti sa incepem fizic nou an, cu practici prietenoase pentru copii si adecvate nivelului lor de intelegere, care elimina frica si care induc comportamente sanatoase de igiena. Colaborarea cu familia ramane unul dintre pilonii principali ai reusitei noastre, motiv pentru care a fost esential ca parintii sa inteleaga importanta respectarii regulilor privind accesul adultilor in incinta gradinite, acces care a fost restrictionat aproape in totalitate.

Primele masuri, dinaintea primirii copiilor, le-au reprezentat crearea traseelor bine delimitate si semnalizate, atat in curte, cat si in incinta, pentru a putea respecta normele de distantare fizica, dar si efectuarea operatiunilor de curatenie generala si dezinfectare, atat cu personalul propriu, cat si in parteneriat cu firme specializate in domeniu. Efectuarea triajului epidemiologic la intrare si masurarea temperaturii au permis ca accesul sa fie permis doar persoanelor care nu prezinta semne de imbolnavire, diminuand, astfel, riscul transmiterii virusului.

Cea mai mare provocare a fost, pana la urma, organizarea intregului proces de invatare (si administrativ) astfel incat sa fie inteles si respectat de cei mai mici dintre noi, pentru care toata aceasta situatie a fost una fara precedent. Astfel, salile de clasa au fost organizate astfel incat sa primeasca prescolarii, respectand distanta minima intre ei fie la mese, fie pe covorase. Creativitatea personalului nu a fost limitata de purtarea mastilor de protectie, ba a ajutat sa dam distantarii o nota cat mai prietenoasa, prin desenarea unor elemente pe podea, prin care sa marcam locul fiecarui copil: floricele, stelute sau norisori, fiecare si-a gasit locul, pe care si l-a pastrat pe durata intregii activitati.

Normele de igiena au fost reamintite zilnic celor mici, atat prin intermediul imaginilor si posterelor puse la dispozitie de UNICEF, a cantecelelor explicative si a multor activitati individuale sustinute in aer liber (yoga, pictura, craft etc), reducand pe cat posibil interactiunea intre grupuri mari de copii. De asemenea, noile investitii au vizat achizitia de echipamente de protectie necesare reluarii activitatii in conditii de siguranta – statii de igienizare, sporirea spatiilor medicale, servicii avansate de curatenie, dispozitive de verificarea temperaturii sau de dezinfectare, cu ultraviolete. Asa cum am mentionat, a fost una dintre cele mai mari provocari ale activitatii noastre, insa una incununata de succes, avand in vedere ca mediul de gradinita a fost perceput ca unul sigur, placut si stimulator in continuare.

In aceste conditii, mizam in continuare pe sprijinul tuturor membrilor comunitatii noastre, pentru a mentine copiii in siguranta pe parcursul programului educational si suntem gata sa ne adaptam oricaror noi masuri pentru a putea asigura accesul la educatie al tuturor prescolarilor. Le multumim tuturor celor care au avut incredere in echipa noastra, prin inscrierea la programul de vara si asteptam cu nerabdare ca, dupa mai mult de 5 luni de la introducerea restrictiilor, sa ne reluam activitatea (chiar daca usor adaptata) alaturi cei mici! Cei care nu ne cunosc inca, dar vor sa ni se alature, ne pot cunoaste mai bine la un tur al Gradinitei IOANID, care poate fi stabilit aici.