Copiii ocrotesc România! Cum a fost la campania de împădurire „Mic și ecologist”
Copiii ocrotesc România! Cum a fost la campania de împădurire „Mic și ecologist”

Copiii ocrotesc România! Cum a fost la campania de împădurire „Mic și ecologist”

IOANID – Grădiniță, Școală & Liceu s-a alăturat și anul acesta Asociației ”Familia sănătoasă” în cadrul proiectului „Copiii ocrotesc România – Mic și ecologist!”, o campanie de educare timpurie, de responsabilitate socială și de conștientizare a copiilor și familiilor lor asupra necesității revitalizării spațiilor verzi.

Sâmbătă, 30 noiembrie 2019, ne-am unit forțele pentru a clădi ceva durabil –  am plantat împreună o nouă mini-pădure, unde fiecare copac a fost botezat după numele copilului care l-a adoptat. Asociația Familia Sănătoasă și voluntarii săi, plini de măiestrie și îndemânare, sub supravegherea atentă și cu ajutorul specialiștilor silvicultori de la Ocolul Silvic Brănești au plantat peste 15.000 copăcei.

Activitatea s-a desfășurat în Pădurea Pustnicu, Brănești, Ilfov, iar rezultatele sale sunt vizibile: împădurirea a 2,5 hectare de teren pregătite special în acest scop.

Mihnea, de la clasa a V-a, ne povestește cum a decurs ziua de voluntariat:

Activitatea la care am participat, plantarea copaci sau “plantarea unui viitor” a fost plină de provocări. Am mers cu mașina până în apropierea pădurii, după care am pornit pe jos. Pe drum am întâlnit cele mai mari noroaie pe care le-am văzut, cu excepția Vulcanilor Noroioși, dar când am ajuns acolo, mi-am dat seama că a meritat tot efortul.

Locul era bine amenajat, fiecare școală avea rândul ei. După ce am găsit rândul IOANID, ghiciți ce? Noi trebuia să plantăm specia păr, atunci, evident, tata s-a gândit să facă o glumă și a spus “Super, plantăm păr, o să am nevoie și eu de puțin”.

Am râs ce am râs, ne-am dus să luăm pomii de la un reprezentant al asociației, după care ne-am dat seama că avem nevoie de lopată.

“Ia-o de unde nu-i!” Ne învârtim noi cinci minute, tata găsește o lopată, dar eu nu mă las mai prejos, împrumut și eu una. Bun, lopată avem, peri avem, să ne îndreptăm spre rândul de plantat!

Am plantat un copac, am plantat doi, am plantat șase, iar la final ne-am ales cu zece copăcei plantați. Activitatea s-a terminat la fix, astfel încât în drumul către mașină a început să plouă.

Ne-a plăcut mult, sper să mergem și anul viitor, poate chiar alături de întreaga clasă!

Acțiunea face parte dintr-un program amplu de educație eco-civică inițiat de Asociația Familie Sănătoasă , în colaborare cu Direcția Silvică Ilfov, în care sunt invitate toate grădinițele și școlile din București și Ilfov și în cadrul căruia, împreună cu cei mici și familiile lor, în fiecare primăvară și toamnă „dăm naștere” pădurilor copiilor.