Ioana Radut: ”Every day is a chance to learn”
Ioana Radut: ”Every day is a chance to learn”

Ioana Radut: ”Every day is a chance to learn”

Ioana Radut face parte din familia IOANID de noua ani. Cum sa nu stam putin de vorba si cu ea?  Un profesor bun isi pune amprenta asupra dezvoltarii armonioase a elevilor săi. Aceasta este tipologia in care se incadreaza si teacher Ioana. Pe langa competenta sa didactica, capacitatile sale empatice si sociale o fac pe Ioana sa fie un profesor iubit de catre copii, colegi si parinti. O recunoasteti dupa firea sa blanda si joviala in orice circumstanta si o gasiti inconjurata si imbratisata de copiii de la gradinita. Acestea fiind spuse de catre narator, vom lasa personajul principal sa discute cu voi.

Hai sa facem cunostinta!

Buna! Numele meu este Ioana Radut si sunt profesor de limba engleza. Sunt o persoana organizata, oprimista si creativa. Incerc sa gasesc tot timpul solutii in diverse situatii, iar creativitatea ma insoteste atat in activitatea la clasa cat si viata persoanala. Imi face placere sa lucrez cu copiii, sa ma adaptez nivelului lor de intelegere, sa le aduc zambetul pe buze in fiecare zi si sa ii ajut sa-si imbogateasca imaginatia prin jocuri, povesti, sa isi formeze si descopere personalitatea. Cred cu tarie ca o educatie de calitate ii va ajuta sa se dezvolte armonios.

Care sunt pasiunile tale, ce-ti place sa faci cand nu esti la scoala?

Viata are un ritm alert, insa datoria noastra este sa nu uitam sa facem lucruri care sa ne bucure sufletul. Sunt o persoana creativa, sunt pasionata de design interior, handmade; imi place sa creez felicitari, decoratiuni si ma implic in diverse proiecte alaturi de copii. Sportul, desi practic mai putin decat imi doresc, il fac cu placere. Imi plac drumetiile montane, imi place sa ascult marea, sa descopar geografic alte locuri minunate, orase europene si noi traditii. De curand am descoperit si mersul pe bicicleta; cum niciodata nu este tarziu pentru a invata ceva nou, asa am decis si eu ca este momentul. Fiind o adepta a proverbului ”Omul cat traieste, invata!”, sunt deschisa la experiente noi tot timpul. Totodata, imi plac animalele, in special pisicutele. Drept urmare, am doua pisicute minunate.

 

De ce ai ales sa lucrezi in educatie?

Nu stiu daca am ales eu aceasta meserie sau ea pe mine. Tot ce imi amintesc este faptul ca atunci cand eram mica, imi aliniam toate papusile si le predam, scriind cu creta pe mobila parintilor. Un om tare drag mie, a observat cat de frumos comunic cu cei mici si cum reusesc sa ii invat prin diverse jocuri, astfel, mi-a spus cu incredere ca eu asta trebuie sa fac. I -am urmat sfatul. Sunt foarte fericita de alegerea mea!

La varsta prescolara se pun bazele pentru adultul de mai tarziu, copiii sunt in formare si au nevoie de indrumari sanatoase pentru a se dezvolta psiho-socio-emotional armonios. Satisfactia este enorma, copiii invata tot ce ai tu de oferit. Invata de la tine sa socializeze, sa interactioneze, sa exprime ceea ce simt, sa aiba pasiuni, sa fie toleranti si empatici fata de cei din jur. Fiecare copil este unic si merita tratat unic. Sa folosesti curiozitatea lor pentru a ii ajuta sa exploreze si sa invete este un mod natural de a educa. Din punctul meu de vedere, profesorul are un rol foarte important in educarea celor mici.

 

 

Cum ai defini relatia ta cu elevii?

Relatia cu elevii mei este foarte importanta. Lucrand cu copii la o varsta atat de frageda, accentul se pune pe bunastarea lor. Este foarte importanta si increderea pe care ei o au in tine ca prefesor, dar si ca partener de joaca. Asa cum bine stim, cei mici invata cel mai bine prin joaca. Copiii au nevoie sa fie ascultati si incurajati, sa stie ca o promisiune trebuie respectata. De asemenea, relatia profesor- parinte- copil trebuie sa fie bazata pe incredere si sustinere, lucru de vor beneficia copiii atat pe plan emotional cat si academic.

Care sunt trasaturile pe care toti profesorii trebuie sa le aiba?

Profesorii trebuie sa aiba foarte multe calitati. In primul rand, empatia, rabdarea si entuziasmul ar trebui sa ii insoteasca zi de zi. Dar si un stil de predare interactiv, in care elevii sa fie captivati, indiferent de activitatea la care iau parte. De asemenea, pasiunea cu care isi sustin activitatile, creativitatea si modul in care isi inspira elevii sa isi doreasca sa descopere lucruri noi.

Daca n-ai fi profesor, ce altceva ti-ar placea sa faci?

Sa lucrez cu copiii este minunat si este locul unde ma simt cel mai bine, insa daca nu as fi profesor, probabil m-as intoarce la prima mea calificare, psiholog. Alegerea psihologiei ca studiu a fost din dorinta de a asculta, a intelege si analiza oamenii, in special, copiii.

Daca ai avea super –puteri, pe care ti-ai alege-o pentru a ajuta sistemul de educatie din Romania?

Pentru o educatie de calitate avem nevoie de profesori inspirati, sustinuti, motivati sa schimbe modul in care sunt sustinute lectiile. Asta inseamna cursuri de formare si training-uri de specialitate pentru ca profesorii din Romania sa ii ajute pe cei mici sa paseasca increzatori in viata.

De ce ai ales IOANID?

Fac parte din aceasta echipa de 9 ani si aici am avut ocazia sa fiu profesor pentru diferite nivele de varsta. Aici se tine cont de nevoile fiecarui copil, de bunastarea si dezvoltarea armonioasa a copiilor. Am avut ocazia sa descopar etapele de dezvoltare pentru fiecare nivel, sa evoluez, si sa imi dezvolt si mai multe pasiuni. De ce IOANID? Ma simt ca intr-o familie, ma simt sustinuta, apreciata, si lucrez alaturi de oameni minunati, de la care am mereu ceva de invatat. Este o atmosfera calda, unde copiii isi pot dezvolta o imagine de sine pozitiva.

 #profesoriiIOANID