Bullying-ul în școală
Bullying-ul în școală

Bullying-ul în școală

Cauze, efecte, măsuri de combatere

** Ce este bullying-ul?

Asociația Americană de Psihologie definește bullying-ul ca fiind o formă de comportament agresiv, în care o persoană provoacă, în mod intenționat și repetat, un disconfort unei alte persoane.

Victimele bullying-ului sunt agresate de cele mai multe ori atât verbal, cât și fizic.

Bullying-ul poate lua mai multe forme, printre care amintim:

  • Bullying-ul verbal – este cea mai întâlnită formă în răndul copiilor, caracterizată de acțiuni verbale sau scrise, rău intenționate, cum ar fi șicanarea, criticile, amenințările, insultele la adresa celuilalt.
  • Bullying-ul fizic – presupune folosirea contactului fizic pentru a-i intimida pe ceilalți. În acest caz, agresorul recurge la intimidare fizică prin lovire, împingere, distrugerea lucrurilor celuilalt sau gesturi neadecvate.
  • Bullying-ul social – se referă la lezarea reputației cuiva prin folosirea sarcasmului, excluderea și izolarea unei persoane dintr-un grup, provocare în mod intenționat a sentimentului de jenă și nesiguranță.

**Care sunt cauzele bullying-ului?

Cauzele cele mai des întâlnite provin din dorința de afirmare a agresorului, direcționată în mod negativ. Comportamentul agresorului este lipsit de empatie, predominând egocentrismul și orgoliul.

De cele mai multe ori agresorul preia modele,     comportamente similare și le reproduce.

**Ce efecte poate avea bullying-ul asupra copilului?

Bullying-ul are efecte negative  atât asupra copilului agresat, cât și a familiei acestuia. Efectele negative pot fi atât din punct de vedere al sănătății fizice a copilului, cât și din punct de vedere al sănătății mintale.

Printre efectele cauzate de fenomenul bullying asupra copilului, amintim:

  • Izolarea socială
  • Scăderea stimei de sine
  • Scăderea performanțelor școlare și a capacității de concentrare
  • Scăderea sistemului imunitar ce poate duce la apariția ulcerelor, bolilor de piele și a altor afecțiuni cauzate de anxietate și stres
  • Răni la nivel fizic, ce pot avea efecte și la nivel psihic
  • Creșterea anxietății, apariția tristeții și refugiul într-o lume imaginară.

**Măsuri de combatere a bullying-ului

Creșterea încrederii în sine și dezvoltarea unui sistem de limite pe care copilul să le practice în relație cu cei din jur. Dacă copilul este crescut cu capacitatea de a avea control asupra vieții lui atunci el o să poata lua decizii sănătoase când se află în relație cu un agresor.

Limitele sunt granițe personale prin care copilul învață cum să spună DA și cum să spună NU pentru a avea control asupra vieții tale și a lucrurilor care i se întâmplă.

  • Învață-l pe copil să spună NU când cineva îi cere să facă ceva nepotrivit;
  • Petreceți timp cu copilul analizând comportamentele colegilor, moment în care îl puteti ajuta pe el să distingă între comportamentele potrivite și cele nepotrivite.
  • Învață-l să își formeze o rețea de siguranță (5 persoane adulte de încredere) la care poate apela când se întâmplă ceva.
  • Stabiliți împreună cu copilul care sunt limitele sănătoase pe care el le are în relația cu colegii și prietenii – ce este permis și ce nu.
  • Ajută-l să spună DA atunci când crede în ceva și să nu se compare cu ceilalți care au altă părere.
  • Învață-l să-și asume răspunderea pentru alegerile pe care le face.

Copiii care îi agresează pe alți copii de fapt au o lipsă de respect față de limitele celorlalți.

Limitele sunt o formă de respect și de iubire. Nu au rolul de  a-i limita pe ceilalți, ci au rolul de a ajuta copilul să fie în siguranță, să se respecte pe sine și să fie în controlul vieții lui. Un copil care are limite va vorbi cu respect cu cei din jur și se va gândi și la sentimentele celorlalți când apare o situație nepotrivită. Va învța că impertinența, egoismul și atitudinea de superioritate arată doar slabiciunea unui copil și nu forța. Copiii siguri pe ei nu sunt egoiști și nici superiori, ei sunt încrezători și respectuoși.

Autori: Miruna Dragulescu și Agnes Remalia Dragomir