#PărereaSpecialistului: 5 sfaturi pentru a-ți ajuta copilul să fie mai empatic și tolerant
#PărereaSpecialistului: 5 sfaturi pentru a-ți ajuta copilul să fie mai empatic și tolerant

#PărereaSpecialistului: 5 sfaturi pentru a-ți ajuta copilul să fie mai empatic și tolerant

Autori: Bella Dragomir, Agnes Dragomir – consiliere ale Liceului International IOANID

Te-ai întrebat până acum ce poți face pentru a-ți ajuta copilul să fie mai empatic și tolerant?

Copiii pot fi uneori empatici, iar în alte situații pot fi mai puțin toleranți cu cei din jur sau chiar pot tachina alte persoane. Fiecare poate fi într-o „tabără” sau alta și e normal. Diferența o poate face timpul și perseverarea într-un anumit comportament nepotrivit. Lipsa acestor skill-uri poate crea dificultăți în colaborarea cu grupul sau comunitatea din care facem parte. Din rolul de părinți, ne putem implica în dezvoltarea acestor competențe pentru proprii copii.

5 lucruri pe care le poți face pentru a-ți ajuta copilul să fie mai empatic și tolerant

  1. Să introduci în discuțiile de zi cu zi întrebări pentru a-l ajuta să vadă lucrurile și din perspectivele altor persoane: “Te descurci foarte bine la baschet/ șah/ dansuri. Cum crezi că se simte X, fiind nou, când doar privește din afară? Ce ai putea să faci?”, “Cum crezi că te-ai simți dacă ai fi nou într-o clasă?”. Etapa empatiei cognitive începe la vârsta de 6 ani. Copilul își dezvoltă abilitățile de a vedea și din alt punct de vedere și de a alege cum să acționeze în consecință. Este un moment potrivit să consoleze un prieten supărat sau este mai bine să îi ofere un răgaz pentru a se calma și să discute după? Este un moment potrivit când este chiar el supărat să decidă ceva sau este mai bine să aștepte? Odată cu dezvoltarea capacității de a recunoaște emoțiile în alți oameni și de a înțelege cum s-ar putea simți alte persone în situații dificile, copilul va putea răspunde potrivit la aceste întrebări și să ia decizii mai empatice.
  2. Să citiți împreună povești și să faceți jocuri de rol pentru a-l ajuta să își imagineze cum se simt personajele din poveste în situațiile și care sunt nevoile din spatele acestor emoții. Același joc îl puteți aplica și după vizionarea unui film împreună.
  3. Să îl ajuți să înțeleagă faptul că oamenii au preferințe și interese diferite și că este important să sărbătorească lucrurile care îi fac unici și diferiți unii față de ceilalți. Îl puteți întreba ce lucruri le plac prietenilor lui. Poate să spună care sunt lucrurile preferate ale fiecărui membru din familie? Chiar și cei de vârste mai mari pot beneficia de pe urma acestui exercițiu simplu. Diferențele dintre noi sunt de cele mai multe ori sursa conflictelor apărute. Prin conștientizarea acestor diferențe și obiceiul format de a își aminti de ele, copilul își dezvoltă capacitatea de a înțelege ce stă în spatele deciziilor luate de alte persoane.
  4. Să practicați împreună exerciții de mindfulness. Acestea îl ajută să fie mai atent la ce se întâmplă în jur, dar și la cum se simte și ce gândește. De asemenea, aceste exerciții pot intra în “trusa de resurse” personală, la care poate apela singur oricând se simte supărat, trist, frustrat etc. Exercițiile pot fi unele simple, de exemplu închidem ochii și pentru 10 secunde – 1 minut ne concentrăm doar pe ce auzim în jurul nostru, respirând adânc. Câte sunete diferite ai auzit în acest interval de timp? Cu cât reușim să fim mai “prezenți”, cu atât ne poate fi mai ușor să ascultăm activ pe cineva și să empatizăm.
  5. Să îl încurajezi să se implice în activități diverse, astfel încât să ia contact cu mai multe grupuri de copii și să își extindă cercul social mai departe de grupul obișnuit cu care își petrece cea mai mare parte din timp. Diversitatea poate fi înțeleasă mai ușor atunci când este simțită prin contact direct.

Prin dezvoltarea acestor abilități, îți ajuți copilul să poată conștientiza ce rol alege el să aibă în prevenirea bullying-ului.

ABA (Alianța Anti-Bullying din UK) definește fenomenul de bullying ca fiind “rănirea în mod repetat și intenționat a unei persoane sau a unui grup de către o altă persoană sau grup, unde relația implică un dezechilibru de putere. Se poate întâmpla față în față sau online”. Rănirea poate fi una fizică, dar și verbală sau emoțională și poate avea loc și în mod indirect.

Rolul nostru ca facilitatori ai educației, fie ca părinte sau tutore, fie ca educator, este să îi ajutăm pe copii să înțeleagă că pot avea diverse emoții, trăiri, sentimente, dar modul în care ne comportăm este o alegere pe care este nevoie să o conștientizăm și să ne-o asumăm. Nu emoțiile sunt problema, ci modul în care reacționăm când avem o emoție, fie că ne retragem și ne considerăm victime, fie că reacționăm și poate uneori îi rănim pe ceilalți. Emoțiile ar trebui să devină “aliații” noștri, iar odată ce învățăm să ne recunoaștem aliații și să îi înțelegem, ne putem folosi resursele eficient pentru a lua decizii mai bune. Copiii tăi ce aleg să facă pentru a opri fenomenul de bullying? Tu cum îi poți susține să facă alegerile potrivite?

Sursa foto: Apa.org