Școlarizarea la distanță: platforme educaționale online recomandate de profesorii IOANID
Școlarizarea la distanță: platforme educaționale online recomandate de profesorii IOANID

Școlarizarea la distanță: platforme educaționale online recomandate de profesorii IOANID

Fie că sunt folosite pentru educaţia la distanţă sau pentru susținerea cursurilor la școală, în ultima perioadă au apărut din ce în ce mai multe platforme și aplicații care să ajute profesorii să-și desfășoare orele într-un mod multidisciplinar și interactiv. Iată trei recomandări ale profesorilor IOANID:

1. MyKoolio, profesorul virtual

Platforma educationala MyKoolio este un instrument modern de predare, fiind singura platforma de acest gen aprobată de M.E.N. ca auxiliar didactic. MyKoolio se bazează pe o tehnică de predare modernă, care diferă foarte mult de cea clasică, fiind organizată sub forma unor jocuri educative interactive.

Mihaela Soare, profesoară în învățământul primar, ne prezintă beneficiile platformei.

Consolidarea cunoştinţelor constituie un rol foarte important în cadrul ei, iar evaluarea se realizează într-o manieră atractivă şi adaptată nevoilor elevilor. Prin această nouă metodă, copilul nu mai este doar un simplu ascultător al lecțiilor, el poate lua parte la procesul de predare. De asemenea, are și posibilitatea de a reveni la anumite informații ori de câte ori dorește și poate selecta exact ceea ce consideră el că trebuie să aprofundeze.

Designul platformei este unul atractiv pentru copii, tema principală fiind Universul. Koolio este profesorul extraterestru care îl va însoți pe parcursul călătoriei sale prin Universul Cunoașterii. Pe www.mykoolio.com, fiecare planetă din sistemul solar corespunde unui an de studiu. Planeta este înconjurată de sateliți, iar aceștia reprezintă anumite materii, cum ar fi matematica și limba și literatura română.

Pe platformă sunt disponibile peste 630 de lecții și teste de evaluare de limba română, matematică (clasele I-VIII) și geografie (clasa a VI-a). Reprezentanții săi plănuiesc să îmbogățească site-ul cu alte domenii: istorie, biologie, fizică și chimie.

Materiile sunt împărțite pe capitole, iar fiecare capitol are între 3-7 lecții, conform programei școlare în vigoare. Activitatea copilului pe platformă va fi sub formă de misiune. Pentru a putea duce la bun sfârșit o misiune, va avea nevoie de rezervoare de oxigen (sublecții) și de rachete (quiz-uri simple și medii).

Pentru unele lecții de matematică (atât geometrie cât și algebră), există figuri și demonstrații interactive ale topicului în cauză. Dacă utilizatorii interacționează cu figura respectivă – click/ măresc/ micșorează, se oferă puncte suplimentare.

Mecanismul este simplu de înțeles pentru copil, tot ce trebuie să facă este să parcurgă următorii pași:

  • Alegerea planetei corespunzătoare anului său școlar;
  • Alegerea materiei (satelitul) pe care dorește s-o aprofundeze;
  • Parcurgerea unui traseu ”selenar” (lecțiile și sublecțiile materiei respective).

Platforma e-learning prezintă următoarele beneficii;

  • Conținut educațional în conformitate cu programa școlară în vigoare;
  • Lecții interactive și antrenante pentru elevi;
  • Oferă un feedback imediat;
  • Se poate lucra oriunde, de pe orice dispozitiv, oricând.

2. TED-Ed, bibliotecă online de videoclipuri educative

TedEd este o platforma lansată în 2012, creată cu scopul de a sprijini profesorii și de a stârni curiozitatea cursanților din întreaga lume. TED-Ed are misiunea de a stârni și de a sărbători ideile profesorilor și studenților din întreaga lume: de la accesul la o bibliotecă de videoclipuri originale animate, până la furnizarea unei platforme internaționale pentru ca profesorii să-și creeze propriile lecții interactive, pentru a ajuta elevii curioși de pe tot globul să aducă TED în școlile lor.

Fiecare animație TED-Ed reprezintă o colaborare creativă între experți. Acești experți pot include Speakeri TED, precum și educatori, designeri, animatori, scenariști, regizori, scriitori, istorici, jurnaliști și editori.

Dr. Iuliana Crînguș, profesoară de limba română la ciclul gimnazial, ne povestește despre experiența ei cu această platformă.

Anii trecuți, am folosit la clasa a V-a un material de pe site-ul educational TedEd, numit „What makes a hero?”, la unitatea de învățare despre eroii Antichității greco-romane. Cu ajutorul acestui clip, am aflat care sunt trăsăturile definitorii ale unui erou, indiferent de țara sau perioada din care provine, precum și parcursul tipic al unui erou, cu 12 puncte-cheie (etape ale experienței tipice eroului).

Elevii au rezolvat quizz-ul după vizionarea materialului, apoi au fost direcționați, tot online, catre un alt site pe care, răspunzând unor întrebări în limba engleză (interdisciplinaritate: limba română, IT, engleză), își puteau schița portretul propriului erou/ propriei eroine, conferindu-i trăsăturile specifice unui asemenea personaj exceptional.

3. Kahoot!, aplicație de quiz-uri în limba engleză

Disponibilă doar în limba engleză, platforma Kahoot! a fost utilizată de peste un milliard de oameni din lumea întreagă de la lansarea în mediul online în anul 2013, fiind utilizată atât de către cadrele didactice pentru a preda conținuturi noi sau pentru evaluări pe parcursul anului școlar, dar și de către publicul larg, ca o metodă de relaxare și socializare.

Teofana Toader, profesoară de limba engleză, ne explică ce posibilități ne oferă această aplicație.

Cu ajutorul aplicației Kahoot! for schools – platforma educațională bazată pe joc de tip quiz (întrebări și răspunsuri), orele de limba engleză pot fi mai interesante și mai atractive pentru elevi. Încă de când am descoperit-o și am utilizat-o în clasă, am observat că elevii sunt foarte încântați să intre în competiție unii cu alții și că sunt mult mai deschiși către experiențe noi de învățare.

Profesori de limbi străine, matematică sau științe din întreaga lume utilizează această platformă pentru beneficiile vizibile asupra procesului de predare – învățare, printr-un mijloc accesibil tuturor. După crearea unui cont pe platformă, este necesar un videoproiector și un laptop unde se conectează profesorul. Pe tablă vor fi proiectate întrebările si cele patru variante de răspuns. Elevii, care se conectează la același joc, de pe tabletă sau de pe telefon, printr-o parolă unică generată automat, pot participa individual sau în echipe și își pot alege nume originale și amuzante (acceptate sau nu de către cadrul didactic, din setările jocului). Chestionarele pot fi realizate de către profesor sau selectate din miile de variante deja existente în Kahoot! unde se găsesc organizate pe clasă/ nivel de cunoștințe. La sfârșit, platforma generează automat clasamentul, le arată elevilor unde au greșit și afișează statistici legate de jocul recent încheiat.

Un articol publicat în revista Computers & Education in 2020, “The effect of using Kahoot! for learning – A literature review” (bazat pe 93 de studii, experimente, studii de caz), vorbește pe larg despre impactul pozitiv al utilizării Kahoot! la clasă, despre creșterea performanțelor elevilor, îmbunătățirea dinamicii clasei, despre diminuarea anxietății înregistrate în rândul elevilor atunci când sunt în situația de a intra în competiție cu colegii lor. În același timp, utilizarea sa a avut succes în rândul cadrelor didactice pentru că oferă o alternativă inteligentă la metodele și mijloacele clasice de predare și învățare.

Surse foto:  Sursa 1, Sursa 2, Sursa 3, Sursa 4