Maraton de lectură la IOANID, de Ziua Internațională a Cititului Împreună
Maraton de lectură la IOANID, de Ziua Internațională a Cititului Împreună

Maraton de lectură la IOANID, de Ziua Internațională a Cititului Împreună

Autor: Dr.Natașa-Delia Maier

Cu mare bucurie, comunitatea IOANID s-a alăturat campaniei „ZICI pentru Aici”. Adică Zilei Internaționale a Cititului Împreună, ca oportunitate pentru oamenii din toată lumea de a sărbători bucuria cititului cu voce tare şi pentru a susține literația ca drept fundamental al omului.

Ne alătură mișcării „Citim Împreună România„, pentru a răspândi mesajul esențial: Citiți împreună. 20 de minute în fiecare zi. Indiferent de vremea de afară și din interior. De când se naște copilul și mult după ce va învăța să citească singur.

Anul acesta ZICI a vizat un mesaj suplimentar, ecologic, legat de ideea că gesturile prezentului creează sau distrug viitorul lumii noastre. Cum a arătat în cifre?

Să tot fi fost vreo 10 ore de lectură azi, și cam tot atâtea clase implicate, cu povești diferite. Școala Gimnazială și Liceul Internațional IOANID au citit împreună de la mic la mare, în tot felul de locuri-provocare și de moduri care mai de care mai plăcute: în băncuțe, de dimineață, din Jean Claude Carriere, la clasele a V-a, pe covor, cu „burta pe carte” din Shel Silverstein la clasa a IV-a A, de pe ecranul proiector în cabinetul de biologie, din „Viața secretă a copacilor”.

Pe fotolii puf, în mansarda liceului, cu complicitatea consilierului școlar și sub ochii profesorului de română din antologia „Ce poți face cu două cuvinte” cu clasa a VI-a A. La orele de Junior Achievement, despre copii poznași și întreprinzători din alte epoci, cu clasa a V-a A, iar cu liceenii din cărțile pe care și le-au cumpărat, în mansarda librăriei Cărturești – Verona.

A fost „ZICI pentru AICI, 2020”, pentru planeta și pentru valorile noastre, prima noastră ediție. Azi. Pentru Aici,  pentru prezentul nostru care îl clădește încet pe Mâine. L-am trăit pe deplin: lectură ca refugiu – în intimitatea răsfățată a cabinetului nostru de lucru, cu o adaptare din Eric Copeland și o povestioară din „Cercul mincinoșilor”, lectură ca provocare – din alegeri personale sau din „Viața secretă a copacilor”, la ora de biologie, lectură ca revenire la copilărie – cu patru fabuloși copii cititori care l-au dus cu voci absolut minunate pe Shel Silverstein și al său leu Lafcadio la piticii clasei a IV-a. Lectura ca reflecție – pentru cei aflați în prag de examen, lectură de imagine – cu insigne și semne de carte, lectură de încălzit suflete, dezmorțit minți, înfierbântat inimi.

Cu gândul că numai așa, împărtășind, se construiesc valorile. Cele în care credem, pentru că nu putem vedea un alt fel de viitor decât trist, fără ele: empatie, toleranță, reflexivitate, curaj, responsabilitate, reziliență. Ne revedem în cadru oficial, cu mișcarea „Citim împreună România” la anul. Până atunci, vom continua să citim la fel cum am făcut-o până acum, zilnic, cu voce tare, cu conștiința importanței gestului mărunt cu beneficii mari.

P.S. Mii de mulțumiri Zelmirei Szabo pentru semne de carte, insigne și afișe: au adus zeci de zâmbete printre copiii care i-au adorat pur și simplu pe șoriceii de bibliotecă. Recunoștința e mica noastră declarație de dragoste pentru munca artistei.