Cum să vă pregătiți copilul pentru prima zi de grădiniță

Cum să vă pregătiți copilul pentru prima zi de grădiniță

Prima zi oficială de grădiniță va fi pe 14 septembrie, iar copiii se bucură de ultimele zile de vacanță. Părinții care își aduc pentru prima dată copilul la grădiniță sigur au multe emoții, așa că am pregătit o serie de sfaturi pentru a le face viitorilor preșcolari tranziția mai ușoară.

1. Faceți o plimbare în jurul grădiniței
Cu câteva zile înainte de începerea grădiniței, vizitați cartierul grădiniței și faceți o plimbare în jurul clădirii. Astfel, copilul se va familiariza cu zona și va începe să se simtă confortabil.

2. Cumpărați împreună rechizitele școlare
Vi se poate cere să aduceți rechizite, încălțăminte de interior, haine suplimentare sau un rucsac. Ați putea face cumpărăturile alături de copilul dvs., alegând articole care îi plac și pe care va fi mândru să le poarte în prima zi de grădiniță.

3. Odihniți-vă suficient
Emoția, anxietatea și schimbarea de la rutina zilnică vor face din somn un obiectiv dificil de atins în prima săptămână de grădiniță, atât pentru părinți, cât și pentru copii.  Faptul că se află într-un mediu educațional nou va epuiza copilul, așa că ar fi recomandat să  modificați ora obișnuită de culcare cu câteva săptămâni înainte de începerea școlii și să o respectați și în weekenduri. Nu fiți surprinși dacă preșcolarul dvs. va avea nevoie de somnul de după-amiază și în weekend! Încercați să evitați somnul după-amiaza târziu sau seara într-o zi de școală dacă sunteți la o grădiniță cu program prelungit. Este mai bine să se bage în pat mai devreme și să doarmă toată noaptea.

4. Faceți pregătirile cu o seară înainte
Încercați să aranjați de seara tot ceea ce se poate pentru dimineața următoare: scoateți îmbrăcămintea pe care ați stabilit împreună că o va purta și asigurați-vă că pantofii și rucsacul sunt gata de plecare.
Încercați să mențineți acest obicei nu doar pentru prima zi sau prima săptămână, ci pentru tot anul școlar! De asemenea, încercați să rămâneți calmi și veseli în timp ce îi amintiți celui mic despre timpul rămas înainte de plecare. Nimanui nu-i place să-și înceapă ziua în grabă!

5. Repetați alături de copil numele profesorului și al grupului
Grădinița ta este  mândră să-și numească profesorul pe nume, așa că încurajează-l pe cel mic să facă la fel!

6. Stabiliți în casă un loc unde să își pună lucrurile de grădiniță
Când copilul dvs. ajunge acasă, va fi obosit, flămând, copleșit și gata să se prăbușească în brațele iubitoare ale părinților pentru a „raporta” cu emoție despre ziua lui sau pur și simplu pentru a sta în liniște pentru o perioadă. Ambele reacții sunt normale! Pentru a nu împrăștia lucrurile prin casă, puteți stabili o zonă unde este în regulă să își „arunce” pantofii, rucsacul și hârtiile. Împreună puteți sorta atât hârtiile care rămân acasă, cât și cele care trebuie returnate, acordându-i celui mic o parte din responsabilitate.

7. Nu uitați că toată lumea trece prin aceleași provocări
Autobuzul si mașinile vor circula probabil cu dificultate, secretarul școlii este „asaltat” cu o mulțime de apeluri telefonice, cu întrebări din partea părinților la aducerea și preluarea copilului. Respirați adânc și gândiți-vă că toată lumea face aceste schimbări împreună. În timp ce copilul dvs. este prioritatea numărul unu atât pentru dvs. cât și pentru grădiniță, celelalte probleme se vor rezolva de la sine în primele săptămâni ale anului școlar.