Părinții devin profesori pentru o zi, în cadrul proiectului „Parents Back to School”
Părinții devin profesori pentru o zi, în cadrul proiectului „Parents Back to School”

Părinții devin profesori pentru o zi, în cadrul proiectului „Parents Back to School”

Autor: Ecaterina Chiritoi, profesor coordonator al clasei a IV-a B

Parteneriatul școală – părinți, de cele mai multe ori, este înțeles ca o relație în care fie profesorul informează părintele despre progresul academic al elevului, se stabilesc planuri si măsuri ameliorative de îmbunătățire a rezultatelor elevului sau parintele aduce la cunoștință profesorului anumite situații care trebuie rezolvate sau reglementate.

Proiectul „Parents Back to School” a luat naștere din dorința de a da o alta însemnătate acestei relații extrem de importante, de a apropia și mai mult părinții de școală, folosind alte strategii și metode, nu numai din perspectiva unui feedback instructiv, educativ sau comportamental.

Activitățile desfășurate au fost gândite și organizate în funcție de nevoile clasei, domeniul profesional al părinților sau diferite alte propuneri din randul acestora (evenimente, recomandări filme, workshopuri).

Părinții au fost extrem de încântați de prezentarea proiecului și au raspuns afirmativ acestei provocări. Astfel, aceștia au gândit activitățile într-o manieră extrem de interesantă și atractivă și au dat dovadă de un spirit de echipă extraordinar.

Workshopurile parcurse în acest an școlar au vizat înțelegerea anumitor  reguli de bază, spre exemplu:

  • protejarea ochilor atunci când utilizam diferite device-uri, cum ar fi telefoanele mobile, tabletele, jocuri video etc., care sunt consecințele acestora la o vârstă mică, pe termen scurt si lung, iluzii optice;
  • ce sunt banii, de unde provin aceștia, cum câștigăm banii, diferența dintre nevoi și dorințe, metode de economisire a banilor (educație financiară);
  • drepturile, obligațiile și îndatoririle copiilor au fost clarificate de un părinte de profesie avocat, care i-a provocat pe cei mici in anul școlar următor (clasa a IV-a) la simularea unui proces, în care fiecare elev va avea roluri bine stabilite (judecător, avocați, inculpați, jurați);
  • activitate demonstrativă de dans pe ritmuri hip – hop, susținută de coregraful COBO Dance Center, Jenil Hasim.

Feedbackul primit din partea elevilor, dar si din partea părinților a fost unul foarte bun. Ar fi de menționat și faptul că relațiile dintre colegi s-au apropiat, iar părinții au înțeles mult mai ușor anumite nevoi ale propriilor copii sau ale colegilor.

Ca urmare a activităţilor derulate, relația şcolii cu familia s-a îmbunătăţit considerabil, părinţii simţindu-se parteneri activi în formarea copiilor, prezentând în acest fel un interes mai mare pentru şcoală.

Proiectul „Parents Back to School” va continua seria activităților extracurriculare și în anul școlar următor.