Atelierele de educatie pentru sanatate, esentiale pentru copii in construirea unei identitati echilibrate
Atelierele de educatie pentru sanatate, esentiale pentru copii in construirea unei identitati echilibrate

Atelierele de educatie pentru sanatate, esentiale pentru copii in construirea unei identitati echilibrate

Deoarece ne dorim ca elevii IOANID sa se dezvolte cat mai armonios, sa isi construiasca o identitate echilibrata si sa inteleaga corect si sanatos tematica psihosexualitatii, am organizat cate un atelier de educatie pentru sanatate pentru elevii claselor a V-a – a IX-a. 

Sesiunile au fost sustinute de catre o echipa de specialisti ai Fundatiei Tineri pentru Tineri (TpT), o organizatie neguvernamentala independenta, bazata pe voluntariat, care isi propune promovarea accesului tinerilor la educatie/ informare si servicii de sanatate. ONG-ul desfasoara un program structurat si complet de educatie in sanatatea reproducerii si sexualitatii, ce utilizeaza o abordare bazata pe echitate si drepturile omului.

Consideram ca este esentiala educatia pentru sanatate sexuala, acel proces de formare de atitudini, convingeri si valori despre identitatea de sine, imagine corporala, relatii interpersonale, intimitate si iubire, comunicare, decizie si responsabilitate.

Programul presupune educarea si informarea copiilor si adolescentilor in domeniul educatiei pentru sanatate si sanatatea sexuala, prin metode interactive/ tehnici de educatie non-formala, bazate pe invatare experientiala. Scopul cursului este de a-i face pe tineri sa constientizeze responsabilitatile pe care le au fata de sine si fata de cei din jurul lor, sa ii ajute sa-si descopere valorile personale, calitatile si limitele proprii.

Intregul program isi propune ca, la terminarea lui, tinerii sa fie capabili sa: constientizeze importanta autocunoasterii in adoptarea unui stil de viata responsabil, inteleaga importanta respectului de sine in dezvoltarea personala, constientizeze spatiului intim si a cercurilor de influenta din viata personala, identifice impactul valorilor asupra procesului de luare a deciziilor si comportamentului propriu, recunoasca si sa previna forme ale violentei, recunoasca si sa descrie propriile atitudini in ceea ce priveste rolurile sociale de gen si sa identifice schimbari ale corpului la pubertate si sa manifeste un coportament responsabil fata de igiena corpului uman. 

Tineri pentru Tineri este o organizatie nationala, cu peste 20 de ani de experienta in crearea, implementarea si dezvoltarea de programe educationale si de prevenire in sanatate (cu concentrare in sanatatea reproducerii si a sexualitatii), si ajunge la o medie de 10.000 adolescenti pe an.