Adolescentii si nevoile lor de intelegere din partea adultilor
Adolescentii si nevoile lor de intelegere din partea adultilor

Adolescentii si nevoile lor de intelegere din partea adultilor

Dragi parinti de adolescenti, stim ca este posibil sa vi se para cea mai mare enigma comportamentul copiilor vostri adolescenti, dar nu uitati ca este o perioada (furtunoasa si dificila) care va trece. Cel mai important lucru la aceasta varsta devine, pentru ei, nevoia de a fi intelesi si acceptati, iar rolul pe care il jucati in acest proces este unul esential.

O nevoie fundamentala la varsta adolescenta este cea de apartanenta la grup, adolescenta fiind perioada in care grupul de prieteni devine la fel de important ca familia in viziunea tinerilor. Astfel ca prin apartenenta se intelege si o nevoie de acceptare prin diferentiere (Cum sunt eu altfel decat tine, dar totusi apartin?). Analizati-va putin comportamentul: de cate ori ati dat dovada de acceptare fata de ei? De cate ori le-ati spus:”Da, te inteleg!”?

Tendinta lor catre autonomie este acum si mai evidenta, ca atare increderea parintilor este vitala. Nevoia de a fi luati in serios, mai precis de a nu fi minimizati, ci mai degraba imputerniciti sprijina o independenta sanatoasa. Nevoia de un partener apare tot acum, de iubire romantica, de conectare din punctul asta de vedere. Adolescentii au nevoie de putere, de control si auto-control, de altfel o nevoie fireasca catre responsibilitatea asupra propriei vieti.

Reflectati indelung asupra acestor aspecte data viitoare cand vreti sa raspundeti din start cu un „NU!” hotarat copiilor vostri adolescenti!

Sfaturi scrise cu drag de consilierul scolar al Scolii IOANID, Alina Plaiseanu